Tanja Visser Natuurdiëtist & Integraal Voedingstherapeut

Voel je goed: voed je goed!

Orthomoleculaire Voeding

Ortho Moleculair betekent letterlijk de “Juiste Moleculen” ofwel de juiste voedingsstoffen.

Maar wat juist is voor jou, is heel persoonlijk. 
Het hangt af van onder andere erfelijke factoren, je stofwisselingstype, geslacht, leeftijd, leefomstandigheden, klachten, gebruik van medicijnen, stress en vroegere eetgewoonten. 
Kortom geen standaard hoeveelheden en adviezen, maar individueel maatwerk!

Door onze huidige leef- en eetstijl een hogere behoefte aan voedingsstoffen

Stress, geluidsoverlast, vervuiling van lucht, bodem en water, medicijnen en kunstmatige hulpstoffen in het eten verhogen je behoefte aan voedingsstoffen. Echter door veranderde landbouwmethodes en gebruik van meer gemaksvoedsel krijg je er minder binnen. Hierdoor loop je het risico op een tekort aan diverse voedingsstoffen. Dat kan ten koste gaan van je gezondheid en vitaliteit. In mijn werk besteed ik aandacht aan hoe je meer voedingsstoffen via je voeding kunt binnenkrijgen. Ik geef tips hoe je de opname ervan verbetert. Ook geef ik aan of en welke voedingsstoffen zinvol zijn om aan te vullen met preparaten.


Van gemiddelden naar optimale hoeveelheden voedingsstoffen

De reguliere voedingsleer gaat uit van gemiddelde behoeften aan voedingsstoffen om met name gebreksziekten, zoals scheurbuik te voorkomen. Ik ga daarentegen uit van optimale hoeveelheden om te komen tot een optimale gezondheid. 
Ik richt mij vooral op de vraag: Welke hoeveelheden voedingstoffen zijn voor jou nodig voor het optimaal functioneren van lichaam en geest?

Meten is meer weten

Om uit te zoeken wat voor jou optimale hoeveelheden voedingsstoffen zijn, maak ik gebruik van klachtenregistratieformulieren en ontlastings-, haar-, urine- en bloedonderzoek. 
Als klinisch natuurdietist heb ik mij gespecialiseerd in het aanvragen, interpreteren en vertalen in praktische adviezen van voedingsgerelateerde onderzoeken. Ik wil graag weten hoe goed je lichaam in staat is om voedingsstoffen uit je eten op te nemen en verder te verwerken. 
Onderzoeken, zoals darmflora- en verteringsonderzoek, voedselovergevoeligheidsonderzoek en nutriëntenonderzoek naar vitamines, mineralen, sporenelementen, aminozuren en vetzuren geven hier meer zicht op. Hiervoor werk ik samen met artsen en een aantal erkende laboratoria, zoals huisartstenlaboratorium Starlet, ATAL/Media, RP Sanitas Humanus, ELN, Pro Health en Medivere.


Voor meer informatie over de Orthomoleculaire Voedingsleer zie Natuur Diëtisten Nederland (NDN) en de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG).